Ako pripraviť morčaciu sekanú? Jednoduchý recept pre celú rodinu

Zdieľať
morčacia sekaná
Ako pripraviť morčaciu sekanú? Jednoduchý recept pre celú rodinu Foto: www.freepik.com

Poznáte ten pocit, keď potrebujete rýchlo a chutne nakŕmiť celú rodinu? Skúste tento recept na  morčaciu sekanú, ktorá je nielen menej kalorická, ale aj plná zdravých proteínov. Vhodná je na rodinné obedy aj ako praktický obed do práce.

Morčacia sekaná je výbornou alternatívou k tradičnej verzii z hovädzieho a bravčového mäsa. Ponúka nielen menší obsah tuku, ale je aj bohatá na bielkoviny a je ľahko stráviteľná. Tento jednoduchý a všestranný pokrm môžete podávať so zemiakovou kašou na nedeľný obed, alebo si ho zabaliť do krabičky na obed do práce. Výborne sa hodí aj ako súčasť pohostenia pri stretnutí s priateľmi pri pive alebo víne.

Morčacia sekaná je jednoduchá na prípravu, pričom jej chuť môžete obohatiť rôznymi ingredienciami. Skvelo sa hodí k nej cesnak, rasca a majoránka, ale môžete experimentovať aj s provensálskymi koreninami, orientálnym mixom garam masala, čerstvými bylinkami, zeleným korením, chilli, alebo sušeným zázvorom. Nebojte sa pridať sušené rajčiny, huby, olivy, syr, slaninu, zeleninu alebo sušené ovocie, čím pokrm získava nové rozmery chutí.

Morčacie mäso, okrem iného, obsahuje vitamíny a minerálne látky, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca, ukľudňujú nervový systém a pozitívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu. Táto alternatíva je ideálna pre tých, ktorí dbajú na zdravý životný štýl alebo chcú jednoducho skúsiť niečo nové.

sekaná
Ako pripraviť morčaciu sekanú? Jednoduchý recept pre celú rodinu Foto: depositphotos.com

Morčacie sekaná s bylinkami

Doba prípravy: 75 minút

Ingrediencie:

  • 1 000 g mletého morčacieho mäsa
  • 100 g strúhanky (alebo jemných ovsených vločiek)
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 2 lyžičky plnotučnej horčice
  • čerstvé alebo sušené bylinky (tymian, oregano, rozmarín, bazalka, petržlenová vňať)
  • soľ, korenie
  • rastlinný olej
  • kečup alebo BBQ omáčka

Príprava:

  1. Cibuľu nasekajte na drobno a na miernom plameni ju opražte na oleji do mierne zlatistej farby.
  2. Rúru predhrejte na 180 ºC.
  3. Do väčšej misky dajte morčacie mäso, vajcia, strúhanku (alebo vločky), prelisovaný cesnak, papriku, bylinky a mierne vychladnutú cibuľu. Pridajte 2 lyžičky soli a mleté korenie podľa chuti.
  4. Zmes dôkladne prepracujte rukami, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  5. Vytvarujte jeden veľký alebo dva menšie bochníky a vložte ich do pekáča. Použiť môžete aj formu na biskupský chlebíček. Povrch potrite kečupom a vložte do rúry.
  6. Pečte 45-60 minút dozlatista.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané