Pestovanie ríbezlí. Zdvojnásobiť úrodu môžete jednoducho pomocou domácej ingrediencie

Zdieľať
Pestovanie ríbezlí
Pestovanie ríbezlí. Zdvojnásobiť úrodu môžete jednoducho pomocou domácej ingrediencie Foto: depositphotos.com

Milujete ríbezle a nedokážete si bez nich predstaviť leto? Aby nie, skvelé kyslé guličky sa hodia nielen na priamu konzumáciu, ale aj do rôznych šalátov. Dať si napríklad takú ríbezľovú zmrzlinu z čerstvých ríbezlí rozhodne stojí za to. Takto by sme ale mohli nájsť množstvo iných dobrôt na čele s ríbezľovou bublaninou. Pestovanie ríbezlí nie je nijako zložité. Napriek tomu sa oplatí poznať nejaké základné triky na zvýšenie úrody. Vynikajúce sú hlavne mnohé rýdzo prírodné hnojivá, ktoré máte doma a možno o tom ani neviete.

Obyčajný zemiakový škrob ako skvelý životabudič

Veľmi dobrou voľbou pre povzbudenie ríbezlí je bezpochyby zemiakový škrob. Obsahuje pomerne veľké množstvo draslíka, ktoré ríbezle nepochybne potrebujú. Pokiaľ pohnojíte rastlinu zemiakovým škrobom, zabezpečíte jej na jar dostatok potrebných látok pre jej správny rast. Plody sa budú lepšie rozvíjať a mali by byť tiež sladšie. Príprava hnojiva nie je nijako zložitá. Stačí pridať dve lyžičky škrobu ku každému kríku. Inak je možné rozpustiť 2 lyžičky škrobu v 3 litroch vody a potom kríky zaliať.

zemiakový škrob
Pestovanie ríbezlí. Zdvojnásobiť úrodu môžete jednoducho pomocou domácej ingrediencie Foto: www.gettyimages.com

Ideálna je kombinácia škrobu s popolom

Zaistiť ešte lepšiu úrodu možno tak, že budete kombinovať škrob a popol. Ide o veľmi lacné, rýchle a pohodlné riešenie. Ako škrob, tak popol dokážu stimulovať rast vetiev, takže samotné bobuľky ríbezlí budú vo finále veľmi veľké. Samozrejmosťou u nich bude aj pomerne vysoká sladkosť.

Ako na roztok z popola?

Jednoducho. 3 litrové nádoby s popolom zmiešame s vodou vo vedre a necháme 2 dni odpočívať. Následne sa roztok riedi teplou vodou v pomere 1:10. Ku každému kríku by potom mali prísť zhruba štyri vedierka tohto hnojiva. Vynikajúci je okrem iného napríklad aj na maliny a podobné rastliny.

ríbezle
Pestovanie ríbezlí. Zdvojnásobiť úrodu môžete jednoducho pomocou domácej ingrediencie Foto: www.gettyimages.com

Kde sa vzali ríbezle?

Ríbezle, známe aj ako čierne ríbezle (Ribes nigrum) pre ich najčastejší druh, sú pôvodom z častí strednej a severnej Európy a severnej Ázie. Tieto kríky sú veľmi odolné voči chladu a dobre sa im darí v chladnejších a vlhkých podnebiach, preto sú často nájdené v lesných oblastiach a na mokrých, tieňových miestach.

Čierne ríbezle sa pestujú pre svoje aromatické bobule, ktoré sú bohaté na vitamín C a používajú sa na rôzne účely, vrátane výroby džemov, štiav, sirupov a dokonca aj liečivých prípravkov. Zatiaľ čo čierne ríbezle sú najznámejšie, existujú aj iné druhy ríbezlí, ako sú červené ríbezle (Ribes rubrum) a biele ríbezle (Ribes sativum), ktoré sú tiež populárne v kuchyni a pestovateľstve.

Ríbezle sa rozšírili do mnohých častí sveta, vrátane Severnej Ameriky a Nového Zélandu, kde sa teraz pestujú komerčne a vo veľkom meradle. Pestovanie a obľúbenosť ríbezlí sa postupne zvyšovala vďaka ich všestrannosti a zdravotným prínosom.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané