Všetka špina prúdom vytečie. Takto sa zbavíte všetkého ušného mazu

Zdieľať
Všetka špina prúdom vytečie
Všetka špina prúdom vytečie. Takto sa zbavíte všetkého ušného mazu Foto: depositphotos.com

Väčšina ľudí neznáša ušný maz a nezastaví sa pred ničím, aby sa ho zbavili. Strkajú si vatové tyčinky do uší a veselo túto lepkavú hmotu drhnú v domnení, že sa starajú o svoje zdravie.

Ušný maz a peroxid vodíka

V skutočnosti sa ušný maz len tak neobjaví. Naše telo ho produkuje, aby chránilo vnútorné ucho. Všeobecne má dobrý systém samočistenia, takže nie je potrebné sa tam miešať. Navyše, keď odstránime ušný maz vatovými tampóny, môžeme narušiť funkciu ucha, takže vo výsledku bude produkovať ešte viac mazu.

Ďalším problémom vatových tampónov je, že vytláčajú časť vosku do zvukovodu a tým spôsobujú voskovú zátku. Tiež vloženie vatového tampónu veľmi hlboko môže poškodiť ušný bubienok. Pokiaľ ale s ušným mazom naozaj potrebujete niečo urobiť, skúste bezpečnejšiu metódu.

10 minút pred sprchou si dajte do ucha jednu kvapku 3% roztoku peroxidu vodíka. Síra pri umývaní zmäkne a ľahko z ucha zmyje. Tento postup je možné bezpečne vykonať raz za mesiac.

Po prvé, roztok peroxidu vodíka by nemal byť vyšší ako 3%. Po druhé, nepoužívajte peroxid, ak máte suché uši. Namiesto toho je lepšie použiť olej s minerálmi, ktorý pomôže obnoviť množstvo síry na normálnu úroveň. A za tretie, ak máte problémy s ušami, poraďte sa so svojím lekárom. Odstránenie prebytočnej síry je jedna vec, ale pokiaľ by to mohlo ohroziť zdravie uší, berte to pokojne.

Všetka špina prúdom vytečie
Všetka špina prúdom vytečie. Takto sa zbavíte všetkého ušného mazu Foto: www.gettyimages.com

Na čo slúži ušný maz?

Ušný maz, známy tiež ako cerumen, má niekoľko dôležitých funkcií pre zdravie uší. Jeho hlavné úlohy zahŕňajú:

  1. Ochrana: Cerumen chráni ušný kanál tým, že zachytáva prach, nečistoty a mikroorganizmy, čím zabraňuje ich vniknutiu hlbšie do ucha, kde by mohli spôsobiť infekcie alebo poškodenie.
  2. Zvlhčovanie: Ušný maz pomáha udržiavať vlhkosť ušného kanála, čím zabraňuje jeho vysúšaniu a popraskaniu, čo by mohlo byť bolestivé a mohlo by zvýšiť riziko infekcií.
  3. Čistenie: Cerumen sa postupne pohybuje smerom k vonkajšej časti ucha, čím pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky a iné nečistoty z ušného kanála.
  4. Antibakteriálne a antifungálne vlastnosti: Ušný maz obsahuje látky, ktoré majú schopnosť ničiť niektoré baktérie a huby, čím pomáha predchádzať infekciám v uchu.

Produkcia ušného mazu je prirodzený a dôležitý proces pre udržanie zdravia ucha. Nadmerná alebo nedostatočná produkcia mazu však môže viesť k problémom, ako sú upchaté uši alebo infekcie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané